
Duyusal Analiz ve Zeytinyağı Tadımı
Duyusal analizi yapılan tek ürün yağın zeytinyağı olduğunuz biliyor muydunuz?
Zeytinyağının kalitesi sadece kimyasal değil duyusal olarak da değerlendirilir.
Duyusal analiz, insan duyularının zeytinyağının karakteristik özelliklerini değerlendirmek için enstrüman olarak kullanıldığı bir bilimsel yöntemdir. Koklama ve tatma duyularını kullanarak yapılan bu analiz, zeytinyağının kalite standartlarını belirler.Bununla beraber zeytinyağı tadımcılığı profesyonel bir meslek olup uzun ve meşakkatli eğitimlerden sonra zeytinyağı tadım panelisti olunur.
Zeytinyağı Tadımı Nedir?
Zeytinyağı tadımı, zeytinyağının meyvemsilik (koku ve aroma), lezzet, acılık ve yakıcılık gibi IOC tarafından standardize edilmiş pozitif ve negatif duyusal özelliklerinin varlığını ya da yokluğunu belirleyen bilimsel bir tekniktir.
Pozitif Duyusal Özellikler:
- Meyvemsilik: Taze meyve kokuları, yeşil çimen, badem, domates gibi taze kokular.
- Acılık: Dilin arka kısmında hissedilen hoş acımsı tat.
- Yakıcılık: Boğazda hissedilen yakıcı etki.
Negatif Duyusal Özellikler:
- Bayat, Okside ve Ransit (En yaygın kusurdur, halk arasında makina yağı kokusu olarak adlandırılır)
- Kızışma
- Çamurlu Tortu ve Posa
- Metalik
- Küflü
- Rutubetli
- Sirkemsi ve Şarabımsı
- Ekşi
Zeytinyağı Tadımına Hazırlık
Tadım yapmadan önce şu adımlara dikkat etmeniz gerekir:
- Sigara İçmeyin
- İçeceklerden Uzak Durun
- Parfüm Kullanmayın.

Yukarıda profesyoneller tarafından kullanılan zeytinyağı tadım bardaklarını görüyorsunuz.
Zeytinyağı Tadım Süreci
- Zeytinyağı Seçimi: Küçük bir cam bardak ya da Türk kahvesi fincanına bir miktar zeytinyağı koyun. Orijinal zeytinyağı tadım bardakları safir mavi renktedir. Yağın rengini görmemeniz ve subjektif yorum yapmamanız için bu renk seçilmiştir.
- Yağı Isıtın: Bir elinizle bardağın üstünü kapatın, diğer elinizle bardağın altını tutarak hafifçe tutun. Bu işlem, zeytinyağının hafifçe ısınmasını ve aromalarının daha iyi açığa çıkmasını sağlar.
- Bardağı Çalkalayın: Bardağa koyduğunuz ve ve hafifçe ısıttığınız yağı çalkalayın. Çalkalama işlemi bardağın çeperlerine çarpmasına ve daha iyi koku almanıza yardımcı olacak.
- Koklamaya Başlayın: Bardak kenarları yağlandıktan sonra üstünü açın ve elinizle hava temasını azaltın. Burnunuzu bardağa yaklaştırarak zeytinyağını koklayın. Yeşil çimen, ot, çiğ badem, yeşil domates, enginar gibi taze yeşillikleri anımsatan kokuları derin derin içinize çekin ve zeytinyağınızdan hangi aromaları aldığınızı tanımlamaya çalışın.
- Yağdan Bir Yudum Alın: Yağınızı kokladıktan sonra , zeytinyağından bir yudum alın ve dişlerinizin arasından çekin ağzınızın her tarafına yayılmasını sağlayın.Bu, zeytinyağının tadını ve dokusunu daha iyi algılamanıza yardımcı olacaktır.
- Damak Temizliği: Tadım bittikten sonra Granny Smith elma ile mutlaka damağınızı temizleyin..